image description
Aphrodite’s MagazinHurricanes in het Caribisch gebied
 
Contact
Onze openingstijden

Maandag tot donderdag 9:00 tot 18:00 uur

+49 30 340 92 963

Let op onze openingstijden voor de feestdagen.
Meer informatie vindt u
hier.

Bild: Dresscode
Informatie
Hurricanes in het Caribisch gebied

Hurricanes, het gevaar van water en winden

Orkanen worden in Oost- en Zuidoost-Azië en in het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan ook wel tyfonen genoemd. In de Indische Oceaan en de (westelijke) Stille Zuidzee zijn het cyclonen.

Bild: Überflutung

Hurricanes

Hurricanes zijn orkanen die ontstaan wanneer de watertemperatuur hoger is dan 26,5 °C en een groot gevaar kunnen vormen voor vakantiegangers en de hotels in de getroffen gebieden. Een orkaan kan windsnelheden bereiken van meer dan 300 km/u, vaak gepaard gaand met stortregens, stormvloeden en kusterosie.

Aan de kusten worden hoge golven (tot 5 m of hoger) op het land geduwd en veroorzaken zij overstromingen. Er is groot gevaar door rondvliegende voorwerpen die door de storm worden meegevoerd.

Bild: Sturm

Tropische storm of hurricane?

Een orkaan ontstaat wanneer een storm een windsnelheid van meer dan 118 km/u bereikt. Deze orkanen zijn categorie 1 orkanen op de schaal van Saffir Simpson.

Vanaf een windsnelheid van 250 km/u zijn het hurricanes van categorie 5. Binnenin de orkaan, in het zogenaamde oog, is er bijna geen wind en aan de buitenranden van het oog zijn er de hoogste windsnelheden en de meeste regen.

Een hurricane kan een diameter van meer dan 500 km hebben en een groot gebied bestrijken. Het oog is tussen de 20 en 80 km.

Ondanks de hoge windsnelheden bewegen hurricanes zich slechts 10 - 30 km/u vooruit, soms staan ze zelfs ter plaatse, wat een nog hogere graad van verwoesting met zich meebrengt.

Boven land verzwakt het geweld van orkanen omdat ze de energie van warm water ontberen.

Bild: Hurrikan aus dem All aufgenommen.

Meestal alleen tropische stormen

De meeste stormen blijven tropische stormen in hun loop. In 2020 bijvoorbeeld deden zich van midden mei tot eind augustus 11 stormen voor, waarvan er twee orkanen van categorie 1 waren. Van eind augustus tot eind september deden zich 12 stormen voor, waaronder twee orkanen van elk categorie 1, 2 en 4.

Van eind september tot eind november waren er negen stormen, waaronder één orkaan van elk categorie 2, 3 en 5 en twee orkanen van categorie 4.

In 2020 waren er in totaal 32 stormen, waarvan de meeste tropische stormen en 14 orkanen. Drie orkanen bereikten de kust van de Riviera Maya. Twee in de Dominicaanse Republiek. In 2019 waren het er minder, 20 stormen, de meeste opnieuw tropische stormen en zes orkanen.

Of een tropische storm een orkaan wordt, welke koers hij zal volgen of hoe lang hij duurt, kan niemand van tevoren zeggen. Ook is er de mogelijkheid dat een orkaan op het water weer verzwakt en weer een tropische storm wordt.

Eén ding is echter zeker, alle orkanen eindigen als een tropische storm die verzwakt tot een depressie. Deze kunnen naar Europa verhuizen. Voor informatie over de huidige orkanen in het Caribisch gebied, check het radarscherm van het National Hurricane Center.

Aanbeveling reisverzekering

Wij raden over het algemeen aan een reisverzekering af te sluiten die reisonderbreking dekt. Vertrouw niet op een verzekering die eventueel op uw kredietkaarten beschikbaar is, die vaak slechts een standaarddekking bieden. Zorg ervoor dat uw verzekering de terugreis dekt in geval van een orkaan op de plaats van bestemming.

Als een vlucht vertraagd of geannuleerd is

Hotels zijn niet de schuld van een hurricane. Als u voortijdig vertrekt, betalen sommige hotels de ongebruikte dagen van uw verblijf niet terug. Hetzelfde geldt als je aankomt. Als u later aankomt omdat uw vlucht vertraagd is of helemaal niet vertrekt en geannuleerd wordt, zijn vaak geboekte diensten in het resort niet gedekt en in het geval van een orkaan worden deze kosten ook niet door de luchtvaartmaatschappijen gedekt.

Wat gebeurt er als er een hurricane komt tijdens de vakantie?

De hotels hebben allemaal een noodplan voor hurricane. Het is absoluut noodzakelijk de instructies van het hotel op te volgen. De gasten worden ondergebracht in orkaanbestendige gebouwen.

Wat is een hurricane?

Een hurricane (ook wel tyfoon of cycloon genoemd) is een wervelstorm met windsnelheden van ten minste 118 km/u.

Hoe ontstaat een hurricane?

Een hurricane ontstaat wanneer de watertemperatuur ten minste 26,5°C bedraagt. Het water verdampt en verplaatst zich door convectie naar hogere luchtlagen, waar het vervolgens door verdamping grote wolken vormt. Boven het water ontstaat een onderdruk, die vochtigere luchtmassa's naar boven trekt, waardoor het proces verder opwarmt en steeds meer energie vrijkomt. In het midden, zinkt de koude lucht. Dit proces verliest energie wanneer de watertemperatuur afkoelt of wanneer de orkaan land raakt.

Wanneer komen orkanen in het Caribisch gebied voor?

De meeste tropische stormen komen in het Caribisch gebied voor vanaf mei. Het officiële orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. De meeste orkanen komen voor in augustus en september.

Hoeveel orkanen zijn er per jaar?

Het aantal valt niet te voorspellen. Er waren tien orkanen in 2017, acht in 2018, nog eens zes in 2019 en 13 in 2020. U kunt zelf gemakkelijk te weten komen hoeveel orkanen er tot nu toe in een jaar zijn geweest, want ze worden alfabetisch benoemd, dus een orkaan die met A begint zou de eerste van dit jaar zijn en een orkaan die met F begint zou al de zesde zijn.

Hoe lang duurt een orkaan?

Afhankelijk van wat voor soort orkaan het is, kan een orkaan tussen de vier en 21 dagen duren. Gedurende deze tijd trekt de orkaan steeds verder op. De duur van een orkaan hangt af van het type orkaan.